Startpagina | Nieuws | Hypotheek on line berekenen | Contact | Disclaimer | Belangrijke links | Bronnen | Sitemap

Rentevormen

Verbouwing verhoogt gemiddelde woningwaarde


U moet niet alleen een hypotheekvorm kiezen, maar ook een rentevorm. Om te beginnen heeft u de keus uit een rentevaste periode die uiteenloopt van variabele rente tot maar liefst dertig jaar vast. Kiest u voor dertig jaar vast, dan kiest u voor zekerheid: u weet voor de hele lening waar u aan toe bent. Voor deze zekerheid betaalt u echter ook een pittige prijs. U zult dus altijd een afweging moeten maken tussen zekerheid en prijs.
Als vergelijkingsmaatstaf hanteren we de netto effectieve rente, ook wel de netto werkelijke rente (NWR) genoemd. Deze NWR is een veel betere maatstaf om hypotheken met elkaar te vergelijken dan de door de banken opgegeven nominale hypotheekrente. Dit komt doordat in dit cijfer alle kosten en opbrengsten zijn opgenomen. Bovendien houdt het ook nog eens rekening met de invloed van de fiscus. Hoe lager de NWR, des te voordeliger de hypotheek.

In de NWR zit de fiscale aftrek van de hypotheekrente en de kosten voor de geldverstrekker. In het geval van levenhypotheken, zoals de spaarhypotheek, wordt ook rekening gehouden met de kosten voor de overlijdensrisicoverzekering en de ren tcvergoeding die u ontvangt over de spaarpremie. Door al deze aspecten is de effectieve rente een stuk lager dan de door de bank opgegeven rente. Overigens moet u de NWR niet verwarren met de hypotheek met de laagste lasten. Een aflossingsvrije hypotheek heeft natuurlijk lagere maandelijkse lasten dan een spaarhypotheek. U betaal t immers alleen rente. Toch heeft een spaarhypotheek een lagere NWR en is dus voordeliger. Bij een aflossingsvrije hypotheek staat immers op de einddatum nog de volledige schuld open; bij een spaarhypotheek heeft u die geheel afge lost. Overigens liggen de renteopslagen voor langere rentevaste perioden niet vast. In 1996 bijvoorbeeld lag de ren te voor een ren tevaste periode van tien jaar ongeveer 1 % hoger dan voor vijf jaar rentevast. Eindjuni 2002 liep dit verschil, afhankelijk van de geldgever, uiteen van 0,2 tot 0,7%. In 1996 liep de opslag voor twintig jaar rentevast boven vijf jaar rentevast uiteen van 1,3 tot 1,9%. Eindjuni 2002 was dit o,S tot 1 %. Het is dus nu veel aantrekkelijker om te kiezen voor tien oftwintigjaar rentevast dan in 1996. Als u zekerheid zoekt, zit u niet automatisch vast aan een lange rentevaste periode die nogal duur is. U heeft enkele alternatieven ter beschikking.

Advertenties

  Nomada Trading Enterprises BV - KvK nr 24367739