Startpagina | Nieuws | Hypotheek on line berekenen | Contact | Disclaimer | Belangrijke links | Bronnen | Sitemap

Nieuws

Frankrijk Hypotheek

Verzekeringsmaatschappij Zwitserleven introduceerde vorige maand de Frankrijkhypotheek. De naam zegt het al, het gaat om een hypotheek die kan worden gevestigd op een eerste of tweede woning in Frankrijk. Voor de hypotheek kan worden overeengekomen dat deze wordt afgelost, maar hij mag ook aflossingsvrij worden afgesloten. Maximaal kan 85 procent van de waarde van de Franse woning worden geleend. De duur van de hypotheek is maximaal 30 jaar. Wel dient voor de hypotheekschuld een overlijdensrisicoverzekering te worden afgesloten. Komt men aan 85 procent tekort dan kan het overige bedrag eventueel worden geleend op basis van een bestaand pand in Nederland. Bij de presentatie van de hypotheek in april bedroeg de basisrente 4,65 procent. Vergeleken met de Nederlandse markt is dit een lage basisrente. (bron: wegwijs)

Hypotheek voor zestig-plussers wint prijs

De "Verzilverhypotheek" voor 60-plussers van Florius, voorheen Bouwfonds, is uitgeroepen tot het Hypotheekproduct van het jaar 2008. Onderzoek onder ouderen wijst uit dat deze hypotheekvorm kan rekenen op een grote belangstelling onder de senioren. Het sterkste onderdeel van het product is dat er geld kan worden vrijgemaakt uit de stenen van het huis, maar dat dit niet gepaard gaat met verhoging van de maandlasten. IS in ij. 1-
Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis van medio 2007 was al duidelijk geworden dat een derde deel van de toenmalige SS-plussers de overwaarde van het huis wil gebruiken om het pensioen aan te vullen. Uit ander onderzoek, uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van de Van Bruggen Adviesgroep, bleek eerder dat 74 procent van de senioren niets doet met de overwaarde van het huis.
n u f-

Onzekerheid Veel ouderen willen wel graag de waarde die in de bakstenen van het huis verstopt zit te gelde maken, maar men wil niet geconfronteerd worden met een forse toename van de lasten of grote schulden achterlaten voor het nageslacht. Opvallend is wel dat moderne ouderen het geld voor een groot deel niet meer in het huis willen laten zitten om hun al welvarende kinderen straks nog welvarender te maken. Ouderen weten echter niet goed op welke wijze het vermogen dat in het huis zit te gelde moet worden gemaakt zonder in problemen te komen. Ook is er soms angst om in handen te vallen van snelle commerciële yuppen die primair het beste voor hebben met hun eigen portemonnee. Senioren hebben veel overwaarde Veel zestigplussers hebben in de zeventiger jaren een huis gekocht. De gemiddelde woning kostte medio zeventiger jaren € 45.000,- ( fl. 100.000,-). Als men-
sen niet verhuisd zijn en geen hogere hypotheek hebben genomen, zit er met de huidige gemiddelde prijs van € 250.000,-, dus zo'n € 200.000,- aan overwaarde in de stenen van het huis en zelfs meer als de hypotheek al helemaal afgelost is. Degenen die tussendoor een aantal malen ver- huisd zijn en duurdere huizen hebben gekocht, hebben ondanks een stelselmatige verhoging van de hypotheek vaak nog meer overwaarde. Maandlasten stijgen niet Middels de "Verzilverhypotheek" is het mogelijk om een hoog bedrag aan geld uit het huis op te nemen, terwijl de maandlasten niet stijgen. De hypotheekbank zorgt er namelijk voor dat de rentelasten die men normaliter zou moeten betalen, worden bijgeschreven op de hypotheek-
som. De hypotheek wordt dan wel hoger, maar Florius zorgt ervoor dat deze nooit boven de waarde van het huis uit kan komen. Hoeveel van de aanwezige waarde de zestigplusser kan opnemen is afhankelijk van de leeftijd en de waarde van de woning. Hoe ouder men is, hoe meer men kan opnemen. Maximaal kan 55 procent van de totale waarde van de woning worden opgenomen. Aflossing niet verplicht Het is niet noodzakelijk om het beschikbare bedrag in zijn geheel en per direct op te nemen. Dat mag bijvoorbeeld ook in kleinere partjes, overeenkomstig de behoeften in het betreffende jaar. Het geld kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een wereldreis, voor aanvulling van het pensioen, voor het vervangen van een versleten auto of voor een betere zorg voor de oude dag, ere. Het positieve is dat naast het feit dat over het opgenomen bedrag geen rente behoeft te worden afgerekend en aflossing ook niet verplicht is. Aflossing van de gestegen hypotheek wordt pas verrekend bij verhuizing of bij overlijden. Het verschil tussen de waarde van het huis en de opgelopen hypotheekschuld kan dan alsnog via de erfenis worden verdeeld. Ook kan via een beschermingsconstructie worden geregeld dat er altijd een reservebedrag aan overwaarde overblijft voor noodgevallen. Een eventueel overgebleven partner kan nooit met een restschuld worden opgezadeld.
Er is veel enthousiasme onder senioren voor de mogelijkheden van de Verzilverhypotheek. Volgens de laatste berichten zal Florius niet de enige blijven met een seniorenhypotheek. Dit soort initiatieven prikkelt andere hypotheekverstrekkers ongetwijfeld tot het maken van nog meer hypotheekproducten voor ouderen. Nadere informatie over deze vorm van seniorenhypotheek kan worden aangevraagd middels de bijgesloten antwoordkaart • (bron: Wegwijs)

Advertenties

Rente fors hoger bij verlenging hypotheek

Dit jaar en volgend jaar vervallen de eerste hypotheken uit 2003 waarvan de rente vijf of zes jaar vastgelegd is. In de praktijk is gebleken dat sommige geldverstrekkers de rente bij verlenging fors optrekken omdat mensen toch tegen de administratieve rompslomp opzien bij het eventueel oversluiten naar een andere hypotheek. In 2003 en 2004 was de rente erg laag. Eigenhuisbezitters kunnen dus wellicht een forse lastenverzwaring tegemoet zien.
Volgens een recent artikel in de Volkskrant loopt de Postbank voorop met het doorberekenen van een hogere rente bij verlenging. Vaste klanten betalen daar aanzienlijk meer rente dan nieuwe klanten. Hoeveel de vaste klant extra moet betalen hangt af van het geleende bedrag, de nieuwe looptijd en de vaste-klantenopslag. Wie € 250.000,- leent en de rente voor die lening twintig jaar vastzet, kan € 20.000, - meer kwijt zijn dan bij een ander. Postbank is niet de enige waarbij mensen die al een hypotheek hebben bij
verlenging meer moeten betalen dan nieuwe klanten. In dergelijke gevallen is het financieel zeker de moeite waard om het oversluiten van de hypotheek te overwegen.
Gezien de ingewikkelde problematiek is het wellicht handig om in dit geval een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Nadere info hieromtrent kan ook gevraagd worden middels het inzenden van de bijgesloten antwoordkaart of via wegwijs.nL

Klik op het onderwerp van uw keuze

Informatie over hypotheken

Alles over hypotheken Looptijden, inkomen, woningwaarde, 2e hypotheek etc.

Soorten hypotheken 5 hoofdvormen en meer dan 500 varianten. Wat is de goedkoopste ?

Hypotheek en BKR Is lenen ondanks BKR-codering mogelijk ?Jazeker, lees hier over hypotheken en BKR registraties

Ondernemers Hypotheekverstrekking aan ondernemers moeilijk maar mogelijk, lees verder

Online berekeningen en offertes

Bereken Maximaal Hypotheek Bereken direct en online uw maximale hypotheek ....

Gratis hypotheek offertes aanvragen

Veertig procent hypotheken past niet bij de woonwe

Nederlandse huizenbezitters zijn slecht op de hoogte van de hypotheekrente die ze zelf betalen. Slechts 58 procent van de mannen weet, zonder dit op te zoeken, tegen welk percentage hun hypotheek is afgesloten. Vrouwelijke huizenbezitters blijken zich met 45 procent nog minder te interesseren voor de hoogte van de hypotheekrente. Deze onderzoeksresultaten van de Postbank zijn opmerkelijk, omdat bijna de helft van de ondervraagden beseft dat renteschommelingen van invloed kunnen zijn op de maandlasten.
Bovendien blijkt dat 61 procent van de Nederlanders niet weet dat de rente van een hypotheek maar dertig jaar fiscaal aftrekbaar is en bezit 40 procent van de huizenbezitters een hypotheek die niet is afgestemd op de persoonlijke wensen en situatie. Een kwart van de huiseigenaren weet niet wanneer de rentetermijn van de hypotheek afloopt en een relatief groot aantal mensen geeft aan niet te weten hoe hun hypotheekconstructie in elkaar zit. Deze onrustbarende cijfers zijn het resultaat van diverse onderzoeken gehouden onder huiseigenaren.

Advertenties

Huiseigenaren verliezen grof geld

Bijna 40 procent heeft zijn huidige hypotheek gesloten na slechts één adviesgesprek met een deskundige. Bijna een kwart heeft zelfs minder dan vier uur de tijd genomen om de hypotheek uit te zoeken. Zo'n 30 procent weet niet hoe groot het aflossingsvrije gedeelte binnen de hypotheek is, terwijl tegelijkertijd meer dan 70 procent van de mensen denkt dat de overwaarde op het huis wel genoeg zal zijn om de hypotheek af te lossen.
Een meerderheid van de woningbezitters is pas van plan om op zoek te gaan naar gunstiger voorwaarden, wanneer de rentevaste periode van de huidige hypotheek is afgelopen. Slechts 20 procent van de huizenbezitters volgt de hypotheekrentestanden actief en 40 procent is op de hoogte van het verschil tussen de laagst haalbare rente en de rente op de eigen hypotheek.

Verschillen hypotheekrente

Dat het zinvol is om alert en snel te reageren blijkt uit de grote verschillen in rentestanden. Voor een rentevaste periode van tien jaar tekent de meest voordelige aanbieder een hypotheekrente van 4,6 procent (begin mei). Bij de duurste hypotheekverstrekker is dit 5,8 procent. Naast sluiten van een nieuwe hypotheek is ook het oversluiten van de bestaande hypotheek naar één met een lagere hypotheekrente interessanter naarmate het verschil in hypotheekrente groter wordt.

Advertenties

Laagste rente vastklikken voor 24 uur

Op de hypotheekbarometer van Wegwijs (wegwijs.nl) wordt aan de hand van marktonderzoek per uur voor verschillende rentevaste termijnen de meest voordelige hypotheekrente van Nederland weergegeven. Naast het bekijken van de laagste hypotheekrente is het ook mogelijk om de rente direct vast te klikken. Hiermee krijgen Wegwijs-lezers het recht om binnen 24 uur (werkdagen) daadwerkelijk aanspraak te maken op de vastgeklikte hypotheekrente, ook wanneer deze tussentijds gestegen is. Dat is belangrijk in onrustige hypotheektijden zoals nu.

De consument lijkt meer aandacht te besteden aan een besparing van een paar centen in de supermarkt en de werking van een nieuwe tv, dan aan de rente en voorwaarden van zijn hypotheek. Op zich is dit niet vreemd omdat het vergelijken van rentestanden en het maken van berekeningen nu eenmaal niet zón plezierig tijdverdrijf is als het kopen van een nieuwe auto. Wellicht is het zinvol om eens te informeren bij een deskundige en objectieve hypotheekconsulent in de regio, waarbij een inventarisatiegesprek nog gratis is. (Bron: Wegwijs mei/juni 2008)

  Nomada Trading Enterprises BV - KvK nr 24367739