Startpagina | Nieuws | Hypotheek on line berekenen | Contact | Disclaimer | Belangrijke links | Bronnen | Sitemap

Wat doet het Bureau voor Krediet Registratie ?

Alles over BKRBureau Krediet Registratie

Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, informeert over het leen- en aflosgedrag van consumenten in Nederland. In het Centraal Krediet Informatiesysteem van BKR ofwel CKI leggen ze betalingsverplichtingen vast van consumenten die een krediet, kredietfaciliteit of gsm-abonnement op hun naam hebben. Als u bijvoorbeeld een flexibel krediet, een creditcard of een kredietlimiet op uw betaalrekening of een gsm-abonnement hebt, bent u ook bekend bij BKR.

Advertenties

BKR Coderingen

De achterstandscodering, ook wel A, A1, A2, A3 of HY-codering genoemd, betreft een opgelopen betalingsachterstand met betrekking tot een hypotheek, een krediet, een ander type lening of een abonnement voor een mobiele telefoon. Dergelijke coderingen hebben doorgaans verstrekkende gevolgen voor nieuw af te sluiten financieringen. Meestal worden geldleningen als gevolg daarvan niet meer geaccepteerd, waardoor men ook geen hypotheek meer kan krijgen.

Bijzonderheidscodes


Naast de 'A' en de 'H' zijn er nog vier zogenaamde bijzonderheidscodes die aangeven dat er iets aan de hand is.

Code 1: Er is een aflossings- of schuldregeling getroffen, nadat de achterstandssituatie is ontstaan.
Code 2: De (restant)vordering is opeisbaar gesteld.
Code 3: Er is een bedrag van € 250 of meer afgeboekt. Slechts wanneer afboeking wegens finale kwijting plaatsvindt, moet tegelijkertijd met de code 3 een einddatum worden gemeld. In andere gevallen wordt geen einddatum gemeld.
Code 4: De kredietnemer blijkt/bleek onbereikbaar.

Advertenties

CKI

In het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) staan de betalingsverplichtingen van alle consumenten die in Nederland een krediet hebben of hadden in de afgelopen vijf jaar. Het gaat dus om alle kredieten en niet alleen om kredieten waarbij betaalproblemen zijn ontstaan. Circa 94% van de consumenten die bij het BKR bekend zijn, komt zonder problemen de betalingsverplichtingen na. Kredieten worden in het CKI verwerkt vanaf het moment dat ze worden afgesloten. Vijf jaar nadat het krediet is beëindigd verdwijnen de overeenkomstgegevens hiervan uit het CKI.

BKR toetsing en registratie

Bij elke kredietaanvraag bij een geregistreerde bank of verzekeraar in Nederland wordt altijd het BKR register geraadpleegd, de 'BKR toetsing'. De toetsing is niet alleen in het leven geroepen ter bescherming van de kredietgever maar ook van u, de kredietnemer. Op basis van de toetsing wordt bepaald of en hoeveel u verantwoord kunt lenen. Wordt de leningaanvraag goedgekeurd dan vindt registratie van deze lening plaats.

Inzage van uw gegevens

Het is mogelijk om uw registratie gegevens bij BKR en vrijwel iedere bank in Nederland op te vragen. Dat hoeft dus niet uw eigen bank te zijn. Het enige dat u moet meenemen is een geldig identiteitsbewijs en € 4,50. Bij de bank vult u een aanvraagformulier in, dat door de bankmedewerker wordt verzonden. Na enkele dagen ontvangt u dan het gevraagde overzicht op het door u aangegeven adres.

Meer informatie

Hebt u nog vragen? Bel dan met de afdeling Inlichtingen & Inzage van het BKR via 0900 - 257 84 35 (€ 0,15 per minuut) of bezoek hun website op www.bkr.nl.

Maak uw keuze uit onderstaande onderwerpen

Wat doet het Bureau voor Krediet Registratie ? Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, informeert over het leen- en aflosgedrag van consumenten...

Gevolgen BKR codering voor uw hypotheek Welke hypotheek u ook kiest, uw 'leencapaciteit' hangt mede af van eventuele overige financi le v...

BKR hypotheek De keuze is minder, maar er zijn enkele kredietverstrekkers die hierin gespecialiseerd zijn, hoewel de kosten enigszins hoger liggen.

Gratis hypotheek offertes aanvragen met BKR Vraag gratis en vrijblijvend offertes bij verschillende aanbieders aan

Advertenties

  Nomada Trading Enterprises BV - KvK nr 24367739