Startpagina | Nieuws | Hypotheek on line berekenen | Contact | Disclaimer | Belangrijke links | Bronnen | Sitemap

Uw inkomen

Inkomen en hypotheek

Zoals gezegd, speelt uw inkomen een rol. De geldgevers drukken de toegestane financieringslast uit in een percentage van doorgaans het bruto-inkomen. Hoe hoger uw inkomen, des te hoger het percentage dat u mag verwonen. Komt u in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan gelden landelijke normen. Geldgevers kunnen voor hypotheken zonder NHG de landelijke NHG-normen hanteren, maar vaak hanteren ze eigen normen die doorgaans iets royaler zijn.

Inkomen van uw partner

Vrijwel alle geldgevers houden ook rekening met een eventueel inkomen van de partner. Doorgaans neemt de geldgever dan het woonlastenpercentage dat hoort bij het hoogste inkomen en past dat toe op het gezamenlijke inkomen. Enkele geldgevers kijken ook naar de leeftijd van de partner. Is de partnerjong, bijvoorbeeld niet ouder dan z5jaar, dan kunnen de normen strenger zijn.

Hypotheek en tijdelijk dienstverband Tijdelijk dienstverband Met ingang van 2000 is het voor mensen met een tijdelijk dienstverband ge...


Maak uw keuze uit onderstaande onderwerpen

Het product De volledige naam van een hypotheek is eigenlijk 'hypothecaire lening'. De hypotheeknemer, vaak e...

Looptijd hypotheek Wie voor de aankoop van een huis een hypotheek afsluit, zit daar normaal gesproken voor dertig ja...

Uw inkomen Zoals gezegd, speelt uw inkomen een rol. De geldgevers drukken de toegestane financieringslast ui...

De waarde van uw woning Lees alles over de waarde van uw woning, verkoop en executiewaardes

Maximaal hypotheek Een tophypotheek betekent dat u een extra hoog bedrag leent. Deze term kan dus slaan op elke will...

2de hypotheek Een 2e hypotheek voor een verbouwing of aflossing van schulden. Wat zijn de voorwaarden ?

Voorbeeld

Een voorbeeld: voor een kredietnemerjonger dan 65 jaar met een bruto-inkomen van €25.000, een hypotheek met een looptijd van dertig jaar en een hypotheekrente van 6% bedraagt de maximale financieringslast volgens de NHG 30,5%, bij €35.000 31,1 % en bij €45.000 34,1 %. De maximale hypotheek die hiermee correspondeert, is respectievelijk € 105.982, € 151.294 en € 213.285. De NHG kent echter een bovengrens van € 200.000 (2002). Deze grens geldt niet voor geldgevers die vrijwillig de normen van de hypotheekgarantie hanteren. Bij geldgevers die hun eigen normen hanteren, lopen de percentages bij een bruto-inkomen van € 25.000 uiteen van 20 tot 35; doorgaans ligt het rond de 30%. Bij € 35.000 liggen hun normen tussen 27 en 35% (doorsnee zo'n 32%) en bij €45.000 tussen 30 en 37% (doorsnee 33,5%). De doorsneepercentages corresponderen bij een hypotheekrente van 6% en een looptijd van dertigjaar met hypotheken van respectievelijk €104.245, €155.67Z en €209.532. Een maximale financieringslast van 35% betekent niet per definitie dat de hypotheek 75% hoger mag zijn dan bij de geldgever die uitgaat van slechts 2o%. Sommige geldgevers rekenen alleen de hypotheekrente tot de financieringslast; andere gaan bijvoorbeeld altijd uit van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van minimaal vijf of tien jaar. Dus ook als u kiest voor een aflossingsvrije hypotheek moet u dan de lasten van een annuïteitenhypotheek kunnen dragen. (Bron: Geldboek, let op status per 2002).

Rente fors hoger bij hypotheekverlenging (klik)


  Nomada Trading Enterprises BV - KvK nr 24367739