Startpagina | Nieuws | Hypotheek on line berekenen | Contact | Disclaimer | Belangrijke links | Bronnen | Sitemap

Berekening hypotheek

Wat zijn uw mogelijkheden ? (klik hier)


Vier factoren bepalen uw hypotheek hoogte

Hoeveel u aan hypotheek kunt krijgen, hangt afvan vier factoren: de rente, de hoogte van uw inkomen, de executiewaarde van de woning die u op het oog heeft en het al dan niet verkrijgen van hypotheekgarantie.
We beginnen met de rente. Hoe hoger de rente, des te lager het bedrag dat u kunt lenen. Leent u bijvoorbeeld €zoo.ooo, dan betaalt u bij 5% rente €10.000 bruto per jaar, bij 6% € 12.000 en bij 7% €14.000. Bij 42% belastingteruggave scheelt dat netto respectievelijk €1160 en €23Z0 per jaar. Ligt de aankoopprijs hoger, en dat is tegenwoordig al gauw het geval, dan wordt dit verschil een stuk groter.

Inkomen en hypotheek

Zoals gezegd, speelt uw inkomen een rol. De geldgevers drukken de toegestane financieringslast uit in een percentage van doorgaans het bruto-inkomen. Hoe hoger uw inkomen, des te hoger het percentage dat u mag verwonen. Komt u in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan gelden landelijke normen. Geldgevers kunnen voor hypotheken zonder NHG de landelijke NHG-normen hanteren, maar vaak hanteren ze eigen normen die doorgaans iets royaler zijn.

Inkomen van uw partner

Vrijwel alle geldgevers houden ook rekening met een eventueel inkomen van de partner. Doorgaans neemt de geldgever dan het woonlastenpercentage dat hoort bij het hoogste inkomen en past dat toe op het gezamenlijke inkomen. Enkele geldgevers kijken ook naar de leeftijd van de partner. Is de partnerjong, bijvoorbeeld niet ouder dan z5jaar, dan kunnen de normen strenger zijn.

Het onderpand

Geldgevers kijken ook naar het onderpand, het huis. Over het algemeen zal een geldgever u zonder nadere voorwaarden niet meer willen lenen dan 75% van de executiewaarde, dat is wat het huis opbrengt bij gedwongen verkoop. De executiewaarde komt voor een bestaande woning overeen met pakweg 85% van de vrijeverkoopwaarde, zoals die wordt vastgesteld door een officiële taxateur. Als we daarvan uitgaan, kunt u dus 75% van 85%, ofwel 64% van de koopprijs lenen. Dat wil dus zeggen dat 36% nog niet is gefinancierd. Daarbovenop komt bij een bestaande woning in de regel ook nog eens 10% aan kosten koper (notaris, overdrachtsbelasting en dergelijke), zodat in totaal 46% van de koopprijs voor eigen rekening komt.

Vierde factor: hypotheekgarantie

Maak een keuze uit onderstaande onderwerpen

Eisen aan maximaal hypotheek Waar moet u aan voldoen om voor een tophypotheek in aanmerking te komen ?

Hypotheek berekening Hoe worden maximale hypotheken eigenlijk berekend ?

Maandlast Hypotheek Berekenen Uw maandlast: zeer belangrijk voor uw levensstijl en comfort

Rente Hypotheek 3500 euro verschil in jaarlijkse rentelasten tussen de goedkoopste en duurste geldverstrekker !

Advertenties

  Nomada Trading Enterprises BV - KvK nr 24367739