Startpagina | Nieuws | Hypotheek on line berekenen | Contact | Disclaimer | Belangrijke links | Bronnen | Sitemap

Wat is een hypotheek ?

Hoeveel kan ik lenen ?


Het kopen van onroerend goed is voor menigeen een uitstekende investering. Weinig mensen zijn echter in staat om een dergelijke aankoop volledig uit eigen middelen te voldoen. Een hypotheek is dan de reguliere financieringsoplossing.

Door het nemen van een hypotheek in combinatie met de rente-aftrek is de aanschaf van een duurdere woning voor menigeen haalbaar. Gelukkig zijn er in Nederland maatregelen die banken en overige financiers hebben afgesproken om het risico te maximaliseren. Door deze actie worden ook mensen tegen zichzelf in bescherming genomen. Gebleken is echter dat per kredietverstrekker ook een afwijkend maximaal hypotheek bedrag wordt verstrekt.
Lees hieronder verder over de ins en outs van hypotheken.

Maak uw keuze uit onderstaande onderwerpen

Het product De volledige naam van een hypotheek is eigenlijk 'hypothecaire lening'. De hypotheeknemer, vaak e...

Looptijd hypotheek Wie voor de aankoop van een huis een hypotheek afsluit, zit daar normaal gesproken voor dertig ja...

Uw inkomen Zoals gezegd, speelt uw inkomen een rol. De geldgevers drukken de toegestane financieringslast ui...

De waarde van uw woning Lees alles over de waarde van uw woning, verkoop en executiewaardes

Maximaal hypotheek Een tophypotheek betekent dat u een extra hoog bedrag leent. Deze term kan dus slaan op elke will...

2de hypotheek Een 2e hypotheek voor een verbouwing of aflossing van schulden. Wat zijn de voorwaarden ?

Hypotheek vormen

Als je van plan bent om een huis te kopen is het voor de meeste mensen noodzakelijk om een hypotheek (hypothecaire lening) af te sluiten. Het afsluiten hiervan is vaak een grote stap; je gaat immers een langdurige financiële verplichting aan die een grote impact kan hebben op je huidige en toekomstige financiële situatie.

Hypotheken zijn er in talloze varianten. Per vorm heeft u bovendien nog de keuze uit een groot aantal rentevaste perioden, uiteenlopend van variabele rente tot dertigjaar rentevast, en bovendien uit een reeks aan rentevormen

We gaan hier eerst op de verschillende hypotheekvormen in.

Twee hoofdgroepen

Er zijn twee hoofdgroepen: hypotheken waarbij in elke termijnbetaling een stuk aflossing zit, en een grote groep hypotheken waarbij in principe pas op de einddatum wordt afgelost.

De eerste groep bestaat uit de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

De tweede groep kan weer verder worden onderverdeeld in hypotheken waarbij de eind aflossing niet is geregeld,
zoals de gewone aflossingsvrije hypotheek en de krediethypotheek, en hypotheken waarbij de eindaflossing is geregeld door middel van een koppeling met een effectenportefeuille (beleggingshypotheek) of een levensverzekering (levenhypotheek).

Deze laatste groep ten slotte bestaat uit een viertal hypotheekvorrnen: de traditionele levenhypotheek, de spaarhypotheek, de beleggingsverzekeringshypotheek en de hybride hypotheek die naar keuze als spaarhypotheek of als beleggingsverzekeringshypotheek kan functioneren. (bron: Het Grote Geldboek van de Consumentenbond).

  Nomada Trading Enterprises BV - KvK nr 24367739