Startpagina | Nieuws | Hypotheek on line berekenen | Contact | Disclaimer | Belangrijke links | Bronnen | Sitemap

Het product

40 % hypotheken past niet bij woonwens (klik hier)


Wat is een hypothecaire lening ?

De volledige naam van een hypotheek is eigenlijk 'hypothecaire lening'. De hypotheeknemer, vaak een bank, leent u een bepaald bedrag voor het kopen van een huis. Als zekerheid voor de lening wordt uw huis als onderpand genomen. Als u niet aan uw verplichtingen voldoet, kan de geldgever uw huis in de verkoop doen. U, als hypotheekgever, betaalt hiervoor maandelijks (of soms per kwartaal) rente en lost- afhankelijk van de hypotheekvorm - wel of niet een bepaald bedrag af. Pas als de hypotheek helemaal is afbetaald, is het huis echt van u. Hypotheken zijn er in talloze varianten. Per vorm heeft u bovendien nog de keuze uit een groot aantal rentevaste perioden, uiteenlopend van variabele rente tot dertigjaar rentevast, en bovendien uit een reeks aan rentevormen

Twee hoofdgroepen

  • hypotheken waarbij in elke termijnbetaling een stuk aflossing zit
  • een grote groep hypotheken waarbij in principe pas op de einddatum wordt afgelost

De eerste groep bestaat uit de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De tweede groep kan weer verder worden onderverdeeld in hypotheken waarbij de eind aflossing niet is geregeld, zoals de gewone aflossingsvrije hypotheek en de krediethypotheek, en hypotheken waarbij de eindaflossing is geregeld door middel van een koppeling met een effectenportefeuille (beleggingshypotheek) of een levensverzekering (levenhypotheek). Deze laatste groep ten slotte bestaat uit een viertal hypotheekvorrnen: de traditionele levenhypotheek, de spaarhypotheek, de beleggingsverzekeringshypotheek en de hybride hypotheek die naar keuze als spaarhypotheek of als beleggingsverzekeringshypotheek kan functioneren. (bron: Het Grote Geldboek van de Consumentenbond).

Maak uw keuze uit onderstaande onderwerpen

Het product De volledige naam van een hypotheek is eigenlijk 'hypothecaire lening'. De hypotheeknemer, vaak e...

Looptijd hypotheek Wie voor de aankoop van een huis een hypotheek afsluit, zit daar normaal gesproken voor dertig ja...

Uw inkomen Zoals gezegd, speelt uw inkomen een rol. De geldgevers drukken de toegestane financieringslast ui...

De waarde van uw woning Lees alles over de waarde van uw woning, verkoop en executiewaardes

Maximaal hypotheek Een tophypotheek betekent dat u een extra hoog bedrag leent. Deze term kan dus slaan op elke will...

2de hypotheek Een 2e hypotheek voor een verbouwing of aflossing van schulden. Wat zijn de voorwaarden ?

Beter beleggen dan sparen ?

Eind jaren negentig van de vorige eeuw, toen het hosanna was op de effectenbeurzen, werd een afgeleide van de spaarhypotheek 'uitgevonden'. Het idee was: beleggen levert méér op dan sparen. Inmiddels weten we weer dat dit lang niet altijd zo is. Maar bij 'beursgebonden' hypotheken draait het er dus om dat uw maandelijkse premie niet naar de spaarbank maar naar de effectenbeurs gaat. Dat kan in die zin gunstig uitpakken dat u veel eerder de beschikking hebt over het bedrag dat nodig is om uw hypotheek af te lossen, aangenomen dat het op de beurs een beetje goed gaat. Maar in dat geval ruikt de Belastingdienst een kans. Die wordt niet gemist. Vraag uw hypotheekadviseur om uitgebreide voorlichting! Beleggen is per definitie riskant; niemand kan voorspellen hoeveel uw belegde geld over dertig jaar heeft opgeleverd. Beursgebonden hypotheken worden onder verschillende namen aangeboden. Je hebt de beleggershypotheek (een soort levenhypotheek met 'unitlink verzekering', waarbij u zelf aangeeft in welke fondsen u belegt) en de beleggingshypotheek, waarbij men uw geld meestal in aandelen onderbrengt.

  Nomada Trading Enterprises BV - KvK nr 24367739